Изложба с 22 български дизайнески продукта на ЕКСПОМЕБЕЛ 2023

Посетителите могат да участват в онлайн томбола и да спечелят книги за съвременния български дизайн или входен билет за следващото издание на фестивала „Мелба“

ЕКСПОМЕБЕЛ

Приятна изненада за посетителите на мебелното изложение ЕКСПОМЕБЕЛ 2023 е изложбата, разположена на сцената в централното фоайе на Интер Експо Център „Български дизайн 21 век – форма и функция“. Тя е организирана от MD - списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с творчески колектив „Комплект“ и със съдействието на Интер Експо Център.

В изложбата са показани 22 продукта на съвременни български дизайнери, пет от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.  Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов  - детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата поставя началото на поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Показаните обекти са част от включените в първата книга за съвременен български продуктов дизайн през 21 век на издателство Бисмар, която предстои да излезе скоро.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата - представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти. На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн. Специалната селекция цели изграждане на представителен образ на съвременния български дизайн. Място в книгата е отделено и за историите на някои емблематични продукти. Изданието е ориентирано както към българската, така и към чуждестранната аудитория и цели популяризиране на постиженията на българските дизайнери. Излизането му на пазара ще бъде допълнено от голяма изложба с част от включените в книгата продукти. Повече информация можете да намерите на www.mebeli.info.

Посетителите на изложбата, която може да се види от 29 март до 1 април 2023 г., могат да участват в томбола и да получат шанса да спечелят една от пет книги за съвременния български дизайн или входен билет за следващото издание на фестивала „Мелба“.

Желаещите да се включат трябва да попълнят онлайн-анкета, която ще получат от сътрудници към изложбата.