Изложба с над 20 продукта на съвременни български дизайнери в рамките на изложение ЕКСПОМЕБЕЛ 2023

Сред експонатите, които ще видим в Интер Експо Център, са Seat Table, Halfbike, масите на студио Praktrik, бутилката Origami Bottle

списание

Посетителите на мебелното изложение ЕКСПОМЕБЕЛ 2023, което ще се проведе от 29 март до 1 април в Интер Експо Център, ще бъдат посрещнати на сцената в централното фоайе от изложбата „Български дизайн 21 век – форма и функция“. Тя е организирана от списанието за дизайн, интериор и архитектура MD в сътрудничество с Комплект и ще включва повече от 20 продукта, дело на съвременни български дизайнери.

Сред експонатите ще може да се види емблематичната Seat Table, или накратко ST - елегантно и грабващо с простотата си решение за трансформиращ се в маса стол. Той дължи появата си на успешното сътрудничество между дизайнера Илиан Милинов и визионера Младен Цонев, мениджър на компанията за производство на офис мебели ОРТ. През 2002 г. Seat Table печели двете най-престижни награди от международното изложение за столове PROMOSEDIA в  италианския град Удине – наградата на посетителите „Топ 10“ и „Най-добър стол в света за 2002“. През следващите две години се появяват още няколко негови подобрени модификации и през 2004 г. ST добавя още няколко международни награди, сред които Best of NeoCon и Innovations Awards Grand Prize. Днес столът-маса се предлага от Фурнит. Освен това Илиан Милинов има цели четири награди Red Dot за други свои проекти.

Посетителите ще могат да видят и полувелосипеда на дизайнера Мартин Ангелов. Идеята за него се ражда през 2010 г., когато той участва в SEOUL CYCLE DESIGN COMPETITION. В опита си да направи традиционния велосипед колкото е възможно по-компактен, премахва седалката и се насочва към различен принцип на управление, който включва и тялото, като напомня движенията на скиор. Две години по-късно заедно с Михаил Кленов – негов приятел и бизнес партньор, създават иновативното колело Halfbike. Полувелосипедът е компактен, сгъва се и може да се пренася в метрото или в багажник на кола, а дизайнът му е много атрактивен. През 2015 г. втората му модификация е отличена с престижната международна награда Red Dot. Третата модификация на Halfbike, създадена през 2019 г., с подобрено качество и по-интуитивно управление, се оказва особено успешна. Halfbike се продава засега главно в чужбина, като основните дестинации са САЩ и Западна Европа, а напоследък се засилва интереса и от Далечния Изток – Сингапур, Япония, Хонконг.

Изложбата включва и два от най-успешните продукта, създадени от дизайнера с архитектурно образование Петър Захаринов. Неговата откривателска мисъл и въображение са в основата на брандовете на студио Praktrik, WallStack и DiFOLD. Сред експонатите ще видите маса на студио Praktrik, за която дизайнерът получава през 2011 г. Platinum A’Design Award и сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, която изразява мисията на бранда еднократната употреба да остане завинаги в миналото и да се разкрие цял един нов свят от алтернативи за многократни употреби. За сгъваемата бутилка се използва патентованата им технология на сгъване, при която се запазват здравината на продукта и комфортът за потребителя, пести се пространство и се постига zero waste при опаковките. Тя е отличена с наградата German Sustainability Award Design 2022.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта, ще бъдат включени в книга за българския дизайн през 21 век, която се очаква да излезе скоро. На над 400 страници ще бъдат представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

„Изборът не беше лесен, защото предложенията бяха стотици. В процеса на работа по книгата екипът ни се изненада колко много българи правят добър дизайн у нас и по света“, казва издателят Бистра Шишкова. - Със сигурност не изчерпваме темата с първата книга. Екипът ни няма претенции, че е успял да включи в книгата всичко, което заслужава внимание, но смята, че всичко, включено в книгата, заслужава внимание.“

За книгата:

Представителното двуезично издание е подготвено от екип от утвърдени професионалисти.
Издател: Бистра Шишкова
Главен редактор: Цветана Шипкова
Автор на текстовете: Теодора Николова
Графичен дизайнер: Вилиам Китанов
Предговор: Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Комплект

Книгата разглежда периода след 2000-а година и включва над 350 реализирани проекта от различни сфери на продуктовия дизайн. Специалната селекция цели изграждане на представителен образ на съвременния български дизайн. Отделено е специално място за историите на емблематични продукти. Книгата е ориентирана както към българска, така и към чуждестранна аудитория. Излизането й на пазара ще бъде допълнено от изложба с част от включените в книгата продукти.