Защо секторите на мебелите, обзавеждането и дизайна са в очакване на месец март?

От 29 март до 1 април ЕКСПОМЕБЕЛ създава бизнес платформа за бранша, който отчете продукция за над 600 млн.долара

изложение

Секторът на мебелите, обзавеждането и дизайна е ключов за българската икономика, осигурявайки работни места на десетки хиляди души. Според последните данни, на повече от 600 млн. долара възлиза производството на мебели у нас за 2021г., 85% от продукцията е за износ. А само девет години по-рано, през 2012г., същият показател отчита 397 млн.долара. Последните данни от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) поставят България на 55-о място в света по производство на мебели.

Почти двойното увеличение в стойността на мебелното производство за десетилетие (3% от националния БВП), до голяма степен се дължи на добрата комуникация и създаването на пазари в страната и чужбина. Оптимални условия за изграждане на бизнес канали са специализираните събития, събиращи висшия мениджмънт на компаниите, иноваторите и визионерите.

През последното десетилетие във водещ формат за мебелния бранш и интериорния дизайн се утвърди изложение ЕКСПОМЕБЕЛ. Съвсем скоро, от 29 март до 1 април, съвместният международен проект на Интер Експо Център и БКДМП ще събере бранша за 17-и път. „ЕКСПОМЕБЕЛ е екосистема, съчетаваща внимание към детайла, индивидуално отношение към изложителите и правилно таргетиране на публиката“, споделят организаторите. И съвсем логично, в изложението участват компании от България и чужбина за корпусни и тапицирани мебели, предложения за хотела, офиса и градината, подматрачни рамки, интериорен текстил и др. Стотиците фирми привличат широка публика от производители, търговци, дистрибутори, дизайнери, архитекти, туристическия бранш, дърводобива и дървообработването, преподаватели, студенти, крайни клиенти.

Мебелният сектор и зелената енергия – къде е пресечната точка?

Безспорно, зелената енергия ще бъде все „по-гореща“ тема за бранша. Тенденцията, за която информира и БКДМП, се засилва с нарастващото желанието на компаниите сами да си осигуряват нужното електричество. След солидна инвестиция в зелена енергия през миналата година една от водещите компании спестява над 1300 т. въглероден диоксид; за тази година се очаква да бъдат 6000 т. Друга фирма е инвестирала над 400 000лв. и регистрира икономия на електричество от 20%.

В търсене на работещи решения за зелената енергия, публиката на ЕКСПОМЕБЕЛ ще усети високата допълнителна стойност на присъствието си чрез успоредно провеждащото се изложение Green Energy. Новият формат обединява решенията за енергийна ефективност, възобновяема енергия, рециклиране и управление на отпадъците. Green Energy дава работещи решения за соларни и ВЕИ системи, енергийната ефективност и мениджмънт, технологии за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), дигитални Smart home решения.

Но това далеч не е всичко. ЕКСПОМЕБЕЛ ще бъде арена на двете дългочакани от сектора събития - Dibla Design Awards 2022 и Conceptual Talks. На 29 март впечатляващите Dibla Design Awards 2022 ще завладеят съзнанието на 1500 гости. Наживо ще разберем, кои са носители на наградите „Дизайнер на годината“, „Обществен интериор“ и „Жилищен интериор“. Визионерството ще бъде водещо в Conceptual Talks на 31 март. Събитието за втори път събира вдъхновяващи архитекти, дизайнери, строители и инженери.

В какви посоки ще се развиват мебелният и бранша на обзавеждането и дизайна? Как да развием бизнеса си? Какви са тенденциите? Отговори на всички тези и още много въпроси, ще открием от 29 март до 1 април на изложение ЕКСПОМЕБЕЛ, за което билет може да бъде получен през онлайн платформата www.furnitureexpo.bg.