Чудовищe, коeто разкроява дървен материал

Създаването на качествени, красиви и функционални мебели от дърво е нелека задача. Това е дълъг процес, при който обработката на материалите се синхронизира с внимателното им съчетаване. Но всичко започва от грубата сила. Буквално.

В повечето случаи е нужно суровият материал да бъде разкроен. Силова задача, която трябва да бъде изпълнена от дървообработващите машини. На Техномебел, от 24 до 28 април, посетителите могат да видят с очите си 4 – тонният звяр MEBOR HTZ 1000, представен от Прогрес Техник.

Демонстрации на живо

„Това е първокачествена машина за дървообработка“, посочва Людмил Русинов, търговски представител в компанията. Словенската MEBOR HTZ 1000 с лекота разкроява огромните трупи на различни по размер талпи и дъски.

В рамките на Техномебел компанията провежда ежедневни демонстрации на живо с машината. Под любопитните погледи на посетителите само за няколко мига огромните трупи се превръщат в разкроени с безпогрешна точност дъски и греди.

Обработване на до 25 кубика дървесина за работен ден

Машината се задвижва с електрозахранване, а двигателят й е с мощност 45kW. Автоматична хидравлична система отговаря за подаването на суровия материал. След това той бива разкроен с помощта на стелитирана лента, при която чрез сплав от кобалт и хром са закалени режещите й зъбци. „По този начин рязането е по-гладко и изключително качествено“, споделя Людмил Русинов. Диаметърът на лентата е 1000 мм, ширината е 105 мм, а максималната дължина – 6200 мм. За по-улеснен и бърз работен процес е монтиран подавач, който придвижва разкроените дъски и греди.

Дървообработващият „звяр“ може да обработи внушителните 25 кубически метра дървесина само в рамките на 7-8 часа. Машината е предназначена както за мека, така и за твърда дървесина. Благодарение на това тя може да обработва дъб, бук, бор, смърч и други.